субота, 1. јануар 2011.

primena bloga u edukaciji

1. Blog – osnovne napomene

Mnogi od nas se pitaju šta je u stvari blog i kako ga najkraće definisati. Tražeći po internetu i dostupnoj literaturi, mogao bih navesti nekoliko definicija, ali čini mi se da se sve na kraju svode na osnovnu, a to je:
Termin “blog” je skraćenica od “weblog” ili “web log”, što bi značilo da je Blog tzv. Internet dnevnik. Blog je je vrsta veb sajta, odnosno, informator koji je dostupan na internetu.
Ideja blogovanja je razmena mišljenja, znanja i iskustva. Ažuriranje bloga naziva se “bloging” a onaj koji ažurira blog je “bloger”. Uređivanje blog stranice vršimo iz administrativnog panela Foruma.
Pojedini članci na blogu zovu se postovi (unosi ili ulazi), a sadržaji koji objavljeni na blogu su najčešće, poređani hronološki i prikazani su obrnutim hronološkim redosledom. Svaki novi post koji se objavi automatski se postavlja na vrh naslovne stranice bloga a post koji je do tada zauzimao to mesto “silazi” za jedno mesto ispod njega.
Može sadržati tekst, linkove (ka drugim blog stranama ili blogovima), fotografije, video i audio materijal, fokusiran na određenu sferu interesovanja, odnosno blogovi o gotovo bilo kojoj temi koja nam može pasti na pamet – kao što je na primer, obrazovanje, marketing, fotografija, lični dnevnik, hobi,…

Na blogu se mogu priključiti članovi, koji mogu iskazati svoje mišljenje, razmeniti ideje, pronaći prijatelje, pa čak i ugovoriti poslove sa ljudima sličnih interesovanja iz čitavog sveta.

Najčešće blog sadrži sledeće elemente:
Kategorije (Categories) - Spisak raznih kategrija pod kojima su razvrstani svi objavljeni postovi na blogu. Klikom na jednu od njih otvoriće se nova strana koja će prikazari spisak svih postova objavljenih pod tom kategorijom sa kratkim opisom svakog od njih.
Spisak najnovijih postova (Recent posts) - Spisak poslednjih nekoliko postova objavljenih na blogu bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.
Arhive (Archives) - Možete pogledati naslovnu stranicu nekog bloga i pomisliti kako i nema baš puno toga na njoj. Nekoliko skorašnjih unosa, nekoliko linkova ka drugim sajtovima i ništa više. Međutim, tu postoji mnogo više sadržaja ispod same površine koji se ne mogu videti golim okom.Kada pišem post kao što je ovaj, on dolazi na prvo mesto naslovne stranice. Kako postaje stariji (dodavanjem novih članaka) tako on počinje svoj put ka dnu stranice sve dok ne nestane sa nje. To nije kraj tog posta, jer on odlazi u arhivu mog bloga. To Vam možda zvuči kao neko prašnjavo, mračno mesto ali je to, u stvari, lako dostupna kartoteka.
Mesto za prijavljivanje (Forma za upis imena i imejla) - Ukoliko želite da dobijate redovna obaveštenja o tome šta se dešava na određenom blogu možete u okviru ove forme upisati svoje podatke i ubuduće primati imejl poruke od strane vlasnika sajta.

Komentari (Comments) - Koristeći komentare vršimo razmenu mišljenja, znanja i iskustva. Ispod svakog objavljenog posta postoji forma gde možete ostaviti Vaše ime, imejl i link ka Vašem blogu ukoliko ga imate, i upisati svoj komentar, kritiku, pohvalu, pitanje, mali esej o ovom blogu, itd.

Blog je naša Internet stranica, koju sami sastavljamo i uređujemo, odnosno naš lični kutak na Internetu. Može se takođe iskoristiti kao online dnevnik u koji ćemo zapisivati svakodnevne misli, raspoloženja, opažanja...Možemo ga podeliti sa svima ili samo sa izabranim osobama. Diskusiju sa posetiocima bloga vršimo tako što im omogućujemo da ostavljaju komentare na članke koje pišemo.

Danas se blog sve više koristi. Važno je, da vlasnik bloga ne mora poznavati ni jedan programski jezik da bi mogao da piše svoj članak. Potrebno je samo poznavati rad na računaru i korišćenje interneta. Na internetu postoje sajtovi koji nude mogućnost da se preko njih registrujemo i kreiramo svoj blog. Tako krećemo u blogovanje svojih ideja.

2. Blog u edukaciji (nastavi)

Znamo da Blog nudi korisniku da kreira svoju arhivu vesti gde su članci poređeni po hijerarhiji, u vrhu najnoviji pa nadole stariji članak, gde pri vrhu svakog članka piše ko je autor teme, datum, kojoj kategoriji članak pripada . Pri dnu članka nalaze se komentari i forma za slanje komentara gde članovi mogu da iznose svoja mišljenja u vezi sa temom.

U nastavi:
Odabrali bi temu o kojoj bi pisali (kategorija članka), recimo neka nastavna tema u okviru jednog razreda. ( primer: standardni elektrotehnički materijali i instalacije, kategorija bi bila: osmi razred ). Na dnu članka bi bila otvorena mogućnost komentarisanja od strane učenika, nastavnika, i ostalih, odnosno odgovori autora (nasatvnika) na date komentare.
Takođe bi sami učenici mogli kreirati svoju blog stranu, različitog dizajna po želji, gde bi na zahtev nasatvnika postavljali određene teme, međusobno komentarisali, predlagali i uređivali pojedine post-ove, izrađivali grupne radove sa zajedničkom temom, odnosno mnoge druge teme i načine upotrebe bloga u nastavi.

Нема коментара:

Постави коментар